Az angol telivérről

Története

Az angol telivér a világ egyik legkövetkezetesebb tenyésztői munkával kitenyésztett lova. 
A keltáknak már a római időkben híres gyors lovaik voltak. Ezek angliai utódai (a Galloway) szolgáltak alapjául a XIV. században induló versenylótenyésztésnek.

A később egyre általánosabbá váló versenyzés gyorsabb lovakat kívánt. Átütő hatást a keletről behozott lovak jelentették. Ezek között három ősmént szoktak említeni, amely geneológiai vonalat alapított és jelentős szerepet játszott a fajtában:

  • Darley's Arabian (1702),
  • Byerly's Turk (1680),
  • Godolphin's Barb (Arabian) (1724).

Ehhez csatlakozik még a negyedik nevezetes mén, amelyet gyakran elfelejtenek: Curwen Bay Barb.Horse_El_Gran_Senor-_3big

Tenyésztőik az erős testalkatú, őshonos galloway kancákat keresztezték velük létrehozva egy olyan fajtát, mely egy kemény versenyszerű kipróbálást követően nemesítőjévé vált a hadsereg, a mezőgazdaság és a közlekedés terén alkalmazott egyéb fajtáknak.Az első méneskönyvet 1793-ban adták ki Angliában, mely a folyamatosan megjelenő köteteivel alapját képezi az angol telivérfajta törzskönyvi nyilvántartásának.
Gyorsasága, állóképessége és eleganciája révén, a lóversenyen kívül, a telivérek számtalan egyéb helyen megjelennek. A különböző fajták nemesítésén túl megtalálhatók a military, a díjugrató esetenként a díjlovagló versenyeken illetve az akadály- és gátversenyeken. Sokoldalúságukat mutatja, hogy használják őket munkára (rendőr lovak), vagy akár szórakozásra is (lovas póló, hobbilovaglás).

Küllemi megjelenés

A telivér átlagosan 162 cm (kancák), illetve 167 cm (mének) marmagasságú és körülbelül 500kg súlyú. Nincs megkövetelt egységes küllemi megjelenése, viszont kívánatosak testének felépítésében azok a jellemzők, melyek a versenyzéshez szükséges ideális konstrukciót adják. Ilyenek a könnyű, nemes, száraz fejforma, élénk kifejező szemek és tágan illesztett mozgékony fülek. A hosszú és enyhén alacsonyan illesztett nyak, mely kifejezett marba torkollik. A rövid feszes, jól izmolt, egyenes hát és ágyék illetve a hosszú lapocka, a mély mellkas.Egyenes, izmos far.

A fajtánál szigorú megítélés alá esik a végtagok korrekt alakulása. Száraz izületek, rövid esetenként rosszul illesztett szárak, kis, kemény paták. Testének felépítése képessé teszi akár 60km/h-ás sebesség elérésére is. Hátulsó lábai rugóként működnek, amint vágta közben összehúzódnak és kinyúlnak. Ez a mozgás hajtja az állat testét, miközben az elülső lábak mintegy kapaszkodva húzzák előre. A fej és a nyak segítenek a futást egyenletessé és ritmikussá tenni. A nyak a mellső lábakkal szinkronban mozogva megnyújtja a repülés ívét ezzel azt az időt, amit az állat a szó szoros értelembe véve a levegőben tölt, így gyorsítva a haladást.

forrás:http://babolnamenes.hu/index.php/hu/lotenyesztes/fajtak/angol-teliver